mechelen cultureel

Gedurende een periode in de 15e en 16e eeuw werden de Nederlanden vanuit Mechelen geregeerd, en vervulde de stad de functie van bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden (ingesteld door Margaretha van Oostenrijk (1480-1530)). Deze periode heeft bijgedragen tot het uitgebreide kunstbezit en diverse merkwaardige gebouwen. De stad heeft het op een na hoogste aantal beschermde gebouwen van Vlaanderen, waaronder vier UNESCO-vermeldingen: de Sint-Romboutstoren, het Groot Begijnhof, het Belfort en de Beiaardcultuur met de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, de oudste en grootste beiaardschool ter wereld.

Daarnaast nog tal van bezienswaardigheden waarvan we hieronder een aantal van onze favorieten opnoemen.

hofvanbusleyden.jpg

Museum Hof van Busleyden

Welkom in het Museum Hof van Busleyden! Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen.

mechelen-5.jpg

Sint-Romboutstoren

Beklim de Sint-Romboutstoren: geen betere manier om de stad te ontdekken dan met je hoofd in de wolken.

De Sint-Romboutstoren biedt je een totaalbeleving: zowel de skywalk óp de 97m hoge Toren, als de beklimming ernaartoe staan garant voor een unieke ervaring.

wintertuin.jpg

Wintertuin Ursulinen - Art nouveau op hoog niveau

Hoe durfden de zusters Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver het aan om deze parel van, het toen hypermoderne, art nouveau neer te zetten? Deze feeërieke Wintertuin uit 1900 met een kleurrijke glas-in-loodkoepel was het visitekaartje van hun toenmalige meisjespensionaat. 

81145_advalvas_kazerne-dossin.jpg

Kazerne Dossin

Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Kazerne Dossin is voor België een unieke herinneringsplaats. Als 'SS Sammellager Mecheln' was de kazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en Zigeuners letterlijk een wachtkamer van de dood. De combinatie van het historische verhaal van de Holocaust in België met het thema mensenrechten maakt van Kazerne Dossin een uniek project.

IMG_1531-H-2.jpg

8 Historische kerken

Mechelen, sinds 1559 zetel van het aartsbisdom, bezit een schat aan religieus erfgoed. De binnenstad telt maar liefst acht historische kerken, elk met hun eigen stijl: klein of groot, gotiek of barok, Rubens of Van Dijck.

201610160826451.jpg

Mechels Broek

Het Mechels Broek is een nat en open moeras dat tot het vroegere overstromingsgebied van de Dijle behoort. De grote zandwinningput is een belangrijke rust- en eetplaats voor veel watervogels en dus ideaal voor de vogelliefhebbers.